Pajeri Nanas

Posted by

Favorite !!!


Post kali ni nak kongsi makan kegemaran iaitu pajeri nanas..
Pic and resepi ni diperolehi daripada dan hak milik terpelihara Lagenda Mahsuri
nak try buat sebab biase makan pajeri ni kat kedai je..
tapi nak tukar nanas tu dengan terung sebab bapak suke sgt beli terung..
kat umah pun bapak tanam terung..terung lagi dan lagi..

Bahan-bahan untuk memasak pajeri:
Nanas/ Terung
Serbuk kari (bancuh dengan air)
Kerisik
Bawang merah, bawang putih dan halia
Rempah pemunis
Gula dan garam (boleh tambah serbuk perasa kalo suke)

Cara memasak:
Macam biase la..tumis rempah penumis, bawang putih, bawang merah dan halia..
kemudian masukkan serbuk cari yang telah dibancur dan juga kerisik..
masak sehingga pecah minyak sikit katenye..
kemudian masukkan nanas or terung..masak sehingga lembut dan naik minyak..
jangan lupe masukkan sedikit gula, garam dan serbuk perase secukup rase..

Siappp..sedia untuk dihidang dan dimakan..



Blog, Updated at: Monday, June 25, 2012

2 comments:

  1. Mak pun cam izan jugak kot..suka makan kuah pajeri jep. Nenas x makan pon. Hahaha..

    ReplyDelete