Loan Kereta Dah Lulus

Posted by

Salam Ramadhan..

Alhamdulillah syukur sangat harini, loan kereta izan dah lulus.. ingat tak entry yang lepas izan ada cerita pasal CCRIS PTPTN, risau sangat loan izan ni tak lulus sebab nama listed dalam CCRIS.. memang izan tak putus berdoa, siap buat solat hajat lagi..hihi.. siapa lagi yang boleh bantu kita kalau bukan Yang Maha Esa, Yang Maha Agung lagi Maha Berkuasa Allah SWT.. izan yakin sangat hanya Allah saja yang boleh bantu izan selepas izan usahakan yang terbaik.. 


Tips mudah lulus loan kereta, bekerja sendiri
Gambar Hiasan


Loan Maybank.. betul ke susah nak lulus??

Ramai yang kata buat loan dengan Maybank ni susah sikit.. izan pun ada search betul ke tak kenyataan tu.. sebahagian yang izan jumpa memang tak recommend buat loan dengan Maybank.. tapi kan secara peribadi izan rasa semua bank lebih kurang sama je, mereka ada target loan yang mereka mesti capai setiap bulan, so kalau korang memang takde masalah, takde sebab bank nak reject application tu.. tapi kalau nama blacklist sah-sah lah memang bank reject..

Loan kereta izan ni under Maybank Islamic.. Proses loan agak lambat sikit sebab izan tak jawap bank call.. SA hantar application kat bank 30 Mei.. hari jadi izan masa tu.. 31 Mei terus dapat call dari bank.. tapi izan tak sempat nak jawap call tu sebab banyak urusan nak settle kan.. berlalu seminggu.. 8 Jun baru bank call semula.. first interview tak banyak pun soalan yang ditanya.. puan azwin dari Maybank Muar, baik orang nya..second interview 9 Jun dengan puan Yatie.. second interview, lebih detail dan macam-macam soalan ditanya.. lagi pun izan kan business sendiri takde pay slip.. jadi detail sikit lah bank tanya.. 

Antara soalan yang bank tanya:
- Dah niaga berapa lama? 
- Berniaga apa?
- Ada kedai atau berniaga di rumah?
- Dah ada kereta ke belum?
- Ada tak buat apa-apa loan?

Tak ingat dah apa lagi soalan yang bank tanya.. yang pasti, izan jawap je terus terang dengan puan yatie tu.. puan Yatie pun baik orang nya.. Alahmdulillah, Allah dah permudahkan semuanya..

13 Jun, SA bagitahu loan dah lulus, dah boleh pergi bank sain aggrement, stok kereta pun dah.. Yeeeaahh.. gembira tak terkata, terharu sangat.. ye la, bukan apa.. izan tak makan gaji macam korang yang ada pay slip.. izan cuma ada statement bank yang caca merba tu je.. malu dengan orang bank..

 Dari submit application sampai lah lulus loan ni ambil masa lebih kurang 2 minggu.. Lama ke cepat?.. Raya ni boleh lah bawak kereta baru..hihi.. tak sangka sangat boleh lulus.. korang yang takde pay slip tu, yang berniaga sendiri, izan nasihatkan buka lah current account.. izan haritu pun puan yatie bagitahu suruh buka curent account.. izan tak sure berapa ribu untuk buka akaun semasa.. tapi yang izan tahu akaun semasa Maybank atas nama syarikat perlukan 10 ribu, banyak kan.. melainkan kalau korang ada saudara mara atau kenalan yang dah lama buat business, dah strong dan mereka sudi recommend nama korang kat bank.. under recommend dapat murah sikit dalam 3 ribu je kalau tak silap.. tak pun boleh try bank-bank lain..

Apa-apa pun izan bersyukur sangat pada Allah dan berterima kasih pada ibu yang sentiasa mendoakan untuk izan..

Hadiah Besday Terindah & Rezeki Ramadhan
Kereta Pertama Ku

Doakan business izan terus maju pada masa akan datang dan dapat membantu keluarga serta orang-orang yang memerlukan.. masih banyak lagi yang izan perlu belajar..




Blog, Updated at: Tuesday, June 14, 2016

2 comments: