Hot Chef

Posted by

Nasi Puteh Ikan Keli !!!


Resepi chef kali ni adalah ikan keli goreng garing ngan bendi masak pindang@kuning..biasenye org ikan masak gulai kuning..tapi yang ni kite tak letak ikan, cume gune bendi je..

Ikan Keli Goreng Garing:
- Bawang putih (lebih sikit) kisar
- Tepung beras
- Kunyit@serbuk kari
- Garam
- Minyak untuk menggoreng

Cara Memasak:
Gaul rata ikan bersama bawang kisar, garam, serbuk kari dan juga tepung..panaskan minyak dan goreng sehingga garing..kemudian angkat dan toskan minyak..

Bendi Gulai Kuning:
- Bendi 
- Lada (kalo nak pedas letak la banyak2) kisar
- Bawang putih, bawang merah, kunyit, halia (kisar)
- Garam, perasa (jika suke)
- Asam gelugor (tak ade pun tak ape)
- Minyak untuk menumis
- Air

Cara Memasak:
Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali dan masukkan bahan kisar setelah minyak panas..tumis sehingga lada masak dan naik bau..kemudian masukkan air, garam dan juga perasa secukupnye..tunggu sehingga mendidih dan masukkan bendi..masak sehingga bendi lembut..siap..

Sedia untuk dihidang dan dimakan..
Selamat menjamu selera..




Blog, Updated at: Monday, July 02, 2012

2 comments:

  1. dayah mmg sangat tak pandai goreng ikan nih..
    (takat ikan kembung tu ok la..pun selalu je kulit melekat la..pecah la..oii serabut pulak kalau dikenang..heheh..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain ke dayah goreng ikan keli ngan ikan kembung?? izan kalo goreng ikan kulit melekat tu kadang2 kuali tu basuh tak bape nak bersih, tak pun memang jenis kuali tu melekat bile buat goreng.. Bab pecah tu maybe terbalik kan ikan tu belum bape garing kod tu yang kadang2 pecah, ikan tu tengah lembut lagi..kalo terbalik kan time dah garing, dah keras sikit..takde la isi ikan tu pecah..hehe

      Delete