Kenangan Yang Tak Mungkin DiLupa

Posted by

Tanggal 22-02-2020
Usia kandungan 8 week keguguran

Alhamdulillah 16-02-2020 doktor sahkan mengandung 7 week. 


17-02-2020 daftar buat buku pink. Teruja first time buat buku. Siap sampul cecantik lagi. Tapi sejak dari tarikh ni juga bleeding berlaku setiap hari dengan kuantiti sekejap sikit sekejap banyak keluar darah berwarna coklat. Doktor bagitahu ada yang normal ada jugak yang tak normal. 

18-02-2020 buat check up kat klinik kesihatan. Check gigi dan ambil darah. Disebabkan doktor perempuan tak ada maka tak buat scan. Tarikh scan tunda 25hb Feb. Darah coklat masih keluar dalam kuantiti yang sedikit.

19-02-2020 Nurse desa datang buat lawatan ke rumah dan makkumkan tarikh scan tunda 3hb Mac atas nasihat doktor. Darah coklat masih keluar. Nurse desa cadangan buat scan dekat klinik swasta jika esok darah masih keluar.

20-02-2020 buat kerja rumah macam biasa memasak membasuh dan darah masih keluar. Hati berbelah bagi nak buat scan atau tak.


21-02-2020 petang balik kampung banyak berjalan. Darah merah cair mula keluar dengan banyak. Tak ada rasa sakit perut. Malam darah masih keluar dan kepala rasa sakit. Tidur macam biasa dengan harapan tak ada apa yang berlaku. Tak terfikir apa-apa pun dalam fikiran ni. 


22-02-2020 6.30 pagi bangun subuh mandi, cuci apa yang perlu darah merah masih keluar. Tetiba sesuatu keluar menggelungsur laju. Terus ambil dan masuk kan dalam bekas. Contact nurse desa & terus siap-siap ke hospital. Sampai hospital masuk bahagian kecemasan, nurse terus ambil darah. Request doktor perempuan, tapi bagi juga kebenaran jika doktor lelaki yang buat pemeriksaan. Tunggu punya tunggu sampai jam 12 doktor perempuan sampai. Doktor scan dan check laluan. Doktor just bagitahu ada pendarahan. Tahan wad sehari tuk pemantauan.

23-02-2020 5.30 pagi nurse ambil tekanan darah & bagi urin cup untuk test semula UPT samada pregnant atau tak. Jam 11 pagi doktor scan perut nampak rahim dah mengecut. Duduk wad sehari lagi untuk pemantauan dan esok scan sekali lagi.


24-02-2020 Alhamdulillah harini doktor benarkan discharge. Berpantang 40 hari, makan makanan berkhasiat makanan seimbang. Lepas dah betul betul sihat boleh pregnant semula. Moga Allah kurniakan rezeki yang lebih baik lepas ni. Walaupun usia kandungan masih awal sewaktu keguguran tetapi kesedihan tu tetap dirasa. 

Dari awal tak datang period sehinggalah doktor sahkan pregnant memang mudah sangat menitiskan air mata. Baca buku pun boleh nangis, bercakap dengan orang boleh rasa sebak, tengok suami pun boleh rasa sedih. Adik dalam perut mommy sedih rupanya buat mommy mudah sebak. Mommy daddy akan sentiasa ingat adik walaupun kita tak sempat berjumpa di dunia. Adik lah anak pertama mommy dengan daddy.



Blog, Updated at: Monday, February 24, 2020

0 comments:

Post a Comment