Ya Allah, lama betul tak makan puff. Izan memang gila sikit dengan puff ni. Sukanya, sukanya, sukanya. Teringinnya nak buat. tapi...tapi...tapi... Banyaknya tapi. Banyak alasan macamana nak berjaya.. haha..
Izan memang suka sangat sangat dengan puff pastry. Kalau pergi kedai roti tak sah kalau tak rembat 2 3 ketul. Kalau boleh nak rembat semua. Tak puas kau makan. Nafsu besar betul. Nak buat sendiri masalahnya oven kat rumah izan besar sangat. Ibu punya oven ni besar industri punya kod, tak berani izan nak mengusiknya. Buatnya meletop sia-sia je kan. Walaupun tak meletop buatnya rosak, tak pasal-pasal kena marah. Itulah satu-satunya kekangan yang membantutkan hasrah ku untuk menghasilkan puff pastry sendiri. Kempunan lah.
Tapi, suatu hari nanti izan pasti cuba buat juga. Senang je buatnya, beli kulit puff segera jenama KAWAN, inti boleh letak ikut suka sardin ke, ayam ke, sayur-sayuran ke, kentang ke, ikan bilis ke, daging ke. Sama je macam buat inti karipap, cuma kulit je lain. Letak inti kat kulit puff kemudian lipat, rapatkan guna grafu, kalau nak kerat sikit kat tengah kulit puff tu pun boleh. Kemuadian bakar pada suhu 200C selama 20 minit atau sehingga kulit puff tu kuning keemasan. Sebelum bakar tu boleh lah sapukan permukaan puff tu dengan telur.
(gambar mamafari yang punya)
Doakan izan dapat buat puff ni suatu hari nanti. Satu lagi yang izan teringin sangat nak buat ialah lagsana. Makan kat pizza hut tak sedap. Kalau ada jiran-jiran sebelah rumah yang buat, nak aje izan order.
Nurizan Ahmad
Pengedar Sah Shaklee
SMS/WatsApp/WeChat/Line : 013-6783854
Email : nurizanahmad@yahoo.com
FB Page : Health & Beauty Center
SMS/WatsApp/WeChat/Line : 013-6783854
Email : nurizanahmad@yahoo.com
FB Page : Health & Beauty Center
0 comments:
Post a Comment