Salam semua..
Lama rasanya tak post resepi masak-memasak ni..
bukan dah lama tak memasak, cuma tak sempat nak post resepi-resepi ni..
Resepi kali ni adalah sambal goreng paru..
My family favourite food..kalau dah ada lauk ni, tak ada lauk lain pun tak apa..
Bahan-bahannya :
- Paru lembu (yang sudah direbus) dipotong kecil
- Bawang besar (dihiris)
- Bawang putih (dihiris)
- Halia (dihiris)
-Cili padi / cili besar (dihiris)
- Suon (direndam seketika)
- Kicap
- Garam dan
- Serbuk perasa (jika suka)
- Sedikit air
- Minyak untuk menumis
Cara memasak :
- Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali dan tumis bawang besar apabila minyak sudah panas.
- Masukkan bawang putih, halia dan lada. Masak sehingga naik bau..
- Kemudian masukkan paru dan juga suon.. Masukkan sedikit garam, serbuk perasa, sedikit air dan kicap..
- Masak sehingga soun lembut. Bagi yang suka pedas boleh lebihkan cili dan bagi yang tidak suka pedas letak sedikit sahaja..
- Siap untuk dihidang dimakan bersama nasi panas.
Selamat mencuba =)
0 comments:
Post a Comment