Cara Buat Telur Masin

Posted by

Salam semua..

Post kali ni nak kongsi resepi telur masin.. Bagaimana nak menghasilkan telur masin..
Resepi ni diperolehi dari sebuah buku lame dibeli dengan harge RM1 sahaje..

ok.. Bahan-bahan untuk membuat telur masin adelah:
- Garam 2 kati / 1200 gram
- Air 10 pints (3 pints = 1700 ml) 
- Telur 20 biji
- Balang

Cara nak buat nye, masak dahulu air kemudian masukkan garam dan godak sehingga larut.. Kemudian tunggu sehingga air sejuk, masuk kan telur ke dalam balang dan masuk kan air garam tadi bersame-same telur.. Pastikan kesemua telur tenggelam dan tutup balang rapat.. Kemudian tulis tarikh dan simpan selame 22-30 hari.. Kalo tak sabar sangat nak makan, 2 minggu pun dah boleh makan..
Ok.. selamat mencuba ;)


Telur Masin yang dihasilkan




Bahan-bahan nye..










Air Garam yang telah larut



Masukkan telur ke dalam balang.. 
Telur ni agak kecik sebab gune telur ayam kampung..
Biase nye orang gune telur itik yang besar tu..



Jangan lupe tulis tarikh..


Harap-harap menjadik la telur masin ni..



Blog, Updated at: Tuesday, July 31, 2012

0 comments:

Post a Comment